Att musik väcker känslor har nog alla märkt. Det motsatta gäller också, i en viss känslostämning väljer vi gärna en särskild typ av musik. Känslor och musik är tätt sammanflätat för oss människor, det är svårt att tänka sig en dramatisk scen på bio som åtföljs av en dragspelslåt. Det passar helt enkelt inte ihop.
Musik för särskilda tillfällen
Eftersom musik har så mycket med känslor att göra är det musik som följer oss i glädje och sorg. Vem minns inte skolavslutningarna med deras sprudlande, glada visor innan vi fick springa ut på sommarlov, studentskivorna, bröllopsmusiken och i livets slutskede också begravningen. Att välja musik till den sista hälsningen är inte lätt mitt i sorgen. Ta gärna hjälp av lova begravningsbyrå att välja musik om du vill ha tips om det.
Att skapa musik
Det är inte svårt att skapa sin egen musik, de flesta gör det lite omedvetet när de visslar en trudelutt i köket. Ofta en helt egen trudelutt och – voilá, musik är skapad. Den sortens musik har dock väldigt kort livslängd. Den finns antagligen bara där och då, nästa gång blir det en annan trudelutt.
Instrument, noter och sådant
Den som är musikalisk kan ofta utan större problem lära sig att spela på egen hand. Det finns guider på nätet som visar grunderna, sedan är det öronen som är viktigaste läraren. Låter det bra så är det förmodligen bra. Övning ger färdighet och det kan bli mer och mer komplicerade stycken. Med bra hörselminne går det att spela in dem, annars behöver du kunna skriva noter för att spara, och kanske förbättra dina låtar vartefter. Det finns många olika genrer att bli inspirerad av, krydda gärna med din egen sinnesstämning när du skapar.
Musik för den som inte kan höra
Det låter förstås konstigt, men det är många döva som njuter av musik. Då handlar det mer om rytmer och bastoner som kan kännas med kroppen. Det finns faktiskt en världsberömd trummis som är helt döv, Evelyn Glennie. Hon har fått Polarpriset och skapar även egen musik trots att hon hör väldigt dåligt. Rytmen och känslan finns nämligen i kroppen också. Ett väldigt vackert uttryck för känslor i musiken kan det också bli vid så kallad ”teckengestaltning”, vilket innebär att en teckenspråkstolk tolkar musik och text på sitt eget sätt. De lever sig verkligen in i musiken och dess stämningar och visualiserar känslan på ett väldigt häftigt sätt även för hörande.